TR | EN
Etkinlikler

TARIM ÖĞRENİMİNİN 174. YILI KUTLAMA PROGRAMI FAKÜLTEMİZDE DÜZENLENDİ.

10.01.2020

 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın Türkiye’de tarım öğreniminin başlamasının 174. yılı dolayısıyla düzenlediği “Türkiye'de Tarım Öğreniminin 174. Yılı Kutlama Programı”, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi’ndeki Ziraat Fakültesi Yeni Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Programa Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Eskişehir Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Arslantaş ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım da katıldı.  

Etkinlik açılışında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genç Grubu Temsilcisi Doğukan Gezer, Ziraat Mühendisi adayları olarak Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattir” sözünü kendilerine ilke edinerek Türk tarımının ilerlemesi ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılması için çalışacaklarını ifade etti. Doğukan Gezer tarım camiasına verimli geçecek ve bereketli üretimlerin gerçekleşeceği nice yıllar dileyerek, Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. yılını kutladı.   

ZMO Eskişehir Şubesi Başkanı Muazzez Günay, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve Ziraat Mühendisliği mesleğinin insanların doyması ve iyi beslenmesi sorunlarına çözüm üretmek zorunda olduğunu kaydetti. Ziraat Mühendisleri olarak disiplinlerarası çalışan, çok donanımlı meslektaşlara ihtiyaçları olduğunu belirten Muazzez Günay, ZMO ve meslektaşları adına böylesine önemli ve güzel bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti ve tüm meslektaşlarının Tarım Haftası’nı kutladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Üniversitemizin 50. yılı kutlamaları kapsamında Eskişehir genelindeki birçok sosyal projede üreticiler, meslek odası, borsa ile el ele vereceklerini belirtirken, fakülte ve tüm paydaşlar olarak kendilerine düşenin Eskişehir ekolojisinin avantajlarını topluma sunmak, üreticiye katma değerli üretim yaptırmak ve Eskişehir çiftçisine fayda sağlamak olduğunu ifade etti. Üniversitemizin 50. yılında fakülte olarak yeni projelerin başlangıcında olduklarını ve en önemlisi de kısa adıyla ESTAP yani Eskişehir Tarım Platformu’nun hazırlıklarını tamamladıkları belirten Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, bu kapsamda tüm paydaşlarla aylık toplantılar düzenleyerek ilçe ve gerekirse köy bazında faaliyette bulunmanın en büyük hedefleri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım yeni binalarında ve yeni imkânlarla güzel şeyler yapacaklarına olan inancını dile getirirken, bugüne kadar Ziraat Mühendisliğine katkı sağlayan tüm meslektaşlarına teşekkür etti.          

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, bir ülkenin kalkınması, çağdaş medeniyete ulaşabilmesi için sanayi gibi tarımın da mutlak gerektiğini ve tarımın gelişip başarılı olması için de eğitimin şart olduğunu söyledi. Tarım biliminin günümüzde temel bilimler ile iç içe olmasının ileri hassas tarım teknikleri ve mühendislik bilgisini gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, ileri bilgi teknolojisi bilgisine sahip olunmadan yeni bitki ıslah çalışmaları, tarım teknikleri ve tarımsal kimyasal mekanizmaların geliştirilemeyeceğini ifade etti. Günümüzde bilginin katlamalı olarak gelişmesinin beraberinde sürekli eğitimi zorunlu hale getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Kemal Şenocak, bu bağlamda Ziraat Fakültelerinin sürekli eğitime önem vermesi ve aralıklarla mezunlarını yeni bilgiler ile donatmasının da kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Tarımsal öğretimin nitelikli hale getirilmesinin bir öncelik olduğunu ve bu noktada Ziraat Fakültesi öğretim üyelerine ve araştırmacılarına önemli görev düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Kemal Şenocak, üniversite olarak Ziraat Fakültesi’nin gelişmesi için gerekli adımları hızla attıklarını kaydetti. Ziraat Fakültesi’nin gerek araştırma gerekse uygulama alt yapısına yönelik olarak yeni fakülte binasının hizmete girdiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, fakülte öğretim üyelerinin çalışma ortamlarını iyileştirerek daha iyi araştırma yapmalarını, elde ettikleri bilgi ve deneyimleri öğrencilerine aktarmalarını beklediklerini söyledi. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nden, ülkemizin kalkınmasında önemli bir misyona sahip tarım sektörü için nitelikli bilgi ve becerilerle donanmış genç Ziraat Mühendislerinin mezun olmasını dileyen Prof. Dr. Kemal Şenocak, Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. Yılı Kutlama Programı’nın hazırlanmasına emeği geçen herkese teşekkür etti.

Program emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Altay’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ve Tarım ve Orman Bakanlığı Emekli Müsteşarı Hüsnü Poyraz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tarımsal Yükseköğretimde Beklentiler” konulu panel ile sona erdi.    

 

 

FAKÜLTEMİZDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ 04.02.2019 TARİHİNDE DÜZENLENDİ

5.02.2019

FAKÜLTEMİZDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ 04.02.2019 TARİHİNDE DÜZENLENDİ

 

TARIM ÖĞRENİMİNİN 173. YILI KUTLAMA PROGRAMI FAKÜLTEMİZDE DÜZENLENDİ.

11.01.2019

“Tarım Öğreniminin 173. Yılı Kutlama Programı”, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç Yerleşkesi Konferans Salonu’nda 10 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşti. 

 

DİKMEN TARIM BAŞKANI SERDAR DİKMEN KONFERANS SALONUNDA SUNUM YAPTI

14.05.2018

FAKÜLTEMİZDE OKUTULAN TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ DERSİ KAPSAMINDA 14.05.2018 TARİHİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN BİRİSİ OLAN DİKMEN TARIM'IN YÖNETİM KURULU BAŞKANI SERDAR DİKMEN KONUŞMACI OLARAK KATILMIŞTIR.

TARIMSAL ÖZEL SEKTÖRÜN AR-GE ÇALIŞMALARI, ÜLKEMİZ VE BÖLGEMİZİN NİTELİKLERİ, ÖZEL SEKTÖRÜN EĞİTİM CAMİASINDAN VE MESLEK MENSUPLARINDAN BEKLENTİLERİ İNTERAKTİF OLARAK DİNLEYİCİLER SUNULMUŞTUR.

ÖNEMLİ TARIMSAL AR-GE BİRİMİ BULUNAN DİKMEN TARIM ŞİRKETİNİN HEDEFLERİ VE PLANLAMALARI İLE ZİRAAT MÜHENDİSİ ADAYLARININ GELECEĞE BAKIŞI, MOTİVASYONUN VE DONANIMININ HANGİ BOYUTLARDA OLMASI GEREKTİĞİ KONULARINA YER VEREN SAYIN DİKMEN KENDİSİNE YÖNELTİLEN PEK ÇOK SORUYA AÇIK YÜREKLİLİKLE CEVAP VERMİŞTİR.

İLGİYLE TAKİP EDİLEN ORGANİZASYONA FAKÜLTEMİZ ÖĞRENCİLERİ İLE ÖĞRETİM ELEMANLARI KATILMIŞTIR.

 

“TARIMSAL ARAŞTIRMALARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER” KONULU SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

9.04.2018

Fakültemizde okutulan Tarım Tarihi ve Deontolojisi dersi kapsamında 09.04.2018 tarihinde Ali Numan Kıraç Konferans salonunda “Tarımsal Araştırmalarda Uluslararası İlişkiler” konulu sunumu yapmak üzere Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) Türkiye temsilcisi Dr. Mesut Keser katılmıştır.

Sayın Keser sunumunda Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüleri’nin kuruluş misyonu, çalışma ilkeleri ve sürdürülebilir anlayışla projelerin yürütülmesinde önemli olan hususlar hakkında kronolojik olarak bilgiler sunmuştur. Bilgi, görgü ve deneyimlerinin anlatımı yanında öğrenciler için önerilerde bulunmuştur. Yoğun ilgi ile takip edilen konferansa öğretim üyeleri, araştırıcılar ve öğrenciler katılmıştır.

 

"TARIM SİGORTALARININ TARİHİ, ÖNEMİ VE UYGULAMA ESASLARI" KONULU SUNUM DÜZENLENDİ

26.03.2018

FAKÜLTEMİZDE OKUTULAN TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ DERSİ KAPSAMINDA 26 MART 2018 TARİHİNDE TARSİM ANKARA BÖLGE MÜDÜRÜ SAYIN HANİFİ CAN BİR SUNUM YAPMIŞTIR. ALİ NUMAN KIRAÇ KONFERANS SALONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ORGANİZASYONA FAKÜLTE ÖĞRETİM ÜYELERİ VE ÖĞRENCİLER KATILMIŞTIR. SAYIN CAN TARSİM SİGORTALARI HAVUZUNUN TARİHÇESİ, İŞLEYİŞİ VE MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLERDEN SONRA, KONUNUN ÖNEMİNDEN BAHSEDEREK MESLEK MENSUPLARI İLE ADAYLARININ YAKLAŞIM VE DONANIMLARININ NASIL OLMASI GEREKTİĞİ KONULARINDA TAVSİYE VE YÖNLENDİRMELERDE BULUNMUŞTUR.

FAKÜLTEMİZDE KAN BAĞIŞI KAMPANYASI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

21.03.2018

FAKÜLTEMİZ YERLEŞKESİNDE 21 MART 2018 TARİHİNDE KAN BAĞIŞI KAMPANYASI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

TARIM ÖĞRETİMİNİN 172. YILI KUTLAMA PROGRAMI FAKÜLTEMİZDE DÜZENLENDİ.

12.01.2018

Tarım Öğretiminin Başlamasının 172. Yılı ESOGÜ’de Kutlandı

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın, Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 172. yılı dolayısıyla düzenlediği “Türkiye'de Tarım Öğretiminin 172. Yılı Kutlama Programı”, ESOGÜ Ali Numan Kıraç Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.  

            Etkinlikte Ziraat Fakültesi öğrencileri adına konuşan fakülte temsilcisi Esra Gül, günümüzde tarımın sanayileşme karşısında geri planda kaldığını ve kalkınmanın sanayi ile sağlanmaya çalışıldığını ama tarım sektörünün sadece üretim değil iş alanı oluşturma, diğer iş kollarına hammadde sağlama ve ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlama gibi pek çok yönüyle dünyada stratejik önemini korumaya devam ettiğini söyledi. Ziraat Mühendisliğinin öneminin insanlık var oldukça devam edeceğini belirten Esra Gül, Ziraat Mühendisleri olarak sorumluluk bilinci içerisinde, donanımlı, analitik düşünebilen ve hedefleri olan meslek mensupları olmaları gerektiğini söyledi. 

            Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Levent Özbunar, 2004 yılında kurulan şubelerinin Eskişehir ve ülkemiz için hizmet vermeye devam ettiğini ve şubelerinde özel sektör ya da kamuda görev yapan ve serbest olarak çalışan üyelerin mevcut olduğunu ifade etti. Şube olarak ESOGÜ’lü Ziraat Mühendisi adaylarının katkılarına da önem verdiklerini ve takdir ettiklerini dile getiren Levent Özbunar, tarım öğretiminin 172. yılında Ziraat Mühendisliği mesleğine gönül vermiş herkesin Tarım Haftası’nı kutladığını belirterek konuşmasını tamamladı.  

            Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç, ülkemizde 1846 yılında Halkalı Ziraat Mektebi ile başlayan tarım eğitiminin, bugün Türkiye’de 40, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 2 ve Kırgızistan’da YÖK’e bağlı olarak çalışan 1 olmak üzere toplam 43 Ziraat Fakültesi ile devam ettiğini söyledi. Türkiye’de üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranının yüzde 15 civarında olduğunu Ziraat Mühendisleri arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 12 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Koç, bu oranların Ziraat Mühendislerinin istihdam oranının biraz daha yüksek olduğunu gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Ali Koç tarım eğitiminin modasının geçmeyeceğini çünkü insanın teknoloji ya da konfordan uzak yaşayabileceğini ama gıdadan uzak yaşayamayacağını ifade etti. Dünyada tarım alanlarının azalma eğiliminde olduğunu ama dünya nüfusunun da her yıl 80 milyon kadar arttığını belirten Prof. Dr. Ali Koç, artan nüfusu beslemenin yegane yolunun tarımda yeni teknolojiler ortaya koymak ve yeni üretim artışları sağlamak olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ali Koç dünyanın şu anda gıda üretiminde fazla verdiğini ama buna rağmen açlık çeken insanların bulunmasında israfın önemli bir rolünün olduğunu ifade etti. Türkiye tarımının kendi kendine yeten ve fazlalık veren bir durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Koç, ülkemizin potansiyelinin bundan çok daha büyük olduğunu ve söz konusu potansiyeli ortaya çıkarmanın da çağa uygun Ziraat Mühendisi yetiştirmekle mümkün olacağını söyledi. Prof. Dr. Ali Koç kendilerini geliştiren ve yeni bir şeyler öğrenme çabası içinde olan öğrencilerin, meslek yaşamında atıldıklarında işsiz kalmayacağını ve aranan Ziraat Mühendisleri olacağını vurguladı. Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemden bugüne dekar başına buğday veriminin Ziraat Mühendisliğindeki gelişmeler sonucu 90 kilodan 300 kiloya kadar yükseldiğini belirten Prof. Dr. Ali Koç, diğer alanlarda olduğu gibi tarımda da kendimize güvenmemiz halinde her şeyi başarabileceğimizi söyledi. Prof. Dr. Ali Koç sözlerini, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri olarak kendilerini yenileyip yeni çağa uygun öğrenci yetiştirmek için çaba sarf etmeleri durumunda, tarımdaki sorunların ve eğitim sorunlarının daha çabuk aşılacağına ve bundan sonraki yıldönümlerinin daha etkin ve coşkulu kutlanacağına emin olduğunu belirterek tamamladı.  

            ESOGÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Çabuk, dünyada “bilgiye dayalı ekonomik model” kavramının yerini aldığını söyledi. Bu modeli üniversitelerde üretmek zorunda olduğumuzu ve dolayısıyla bilgi, bilgiden teknoloji ve teknolojiden ürün üçlemini tamamlamamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Çabuk; kamu, üniversite ve sanayi birlikte hareket ettiğinde bunun başarılabileceğini ifade etti. Dünyada bilgiye dayalı ekonomik modellerin lokomotif sektörlerine bakıldığında sağlık ve tarım sektörlerinin öne çıktığının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ahmet Çabuk, ülkemizin de tarım ve sağlıkta ciddi potansiyelinin bulunduğunu söyledi. ESOGÜ’nün bölgede rakibi olmayan Tıp ve Ziraat Fakültelerine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çabuk, bu iki fakültenin bilgiyi ve teknolojiyi üretip, ürünü ülkemize sunan ve marka değeri olan fakülteler olacakları günlerin çok uzak olmadığını düşündüğünü söyledi. Yaşam bilimlerinin en güçlü uygulama alanı olan tarım alanında daha çok nitelikli insan yetiştirebilmek ve yetiştirdiğimiz insanların önüne daha çok imkan koyabilmenin daha güçlü bir ülkede yaşamanın teminatı olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çabuk, bu teminatın da gençlerin önünü açacağını kaydetti.

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’in “Tarım Nedir? Tarım Eğitiminin Geleceği” konulu sunumu ile devam eden etkinlik, mesleklerinde 25. yıllarını dolduran Ziraat Mühendislerine plaket takdiminde bulunulmasının ardından sona erdi.  

                                                                                       ESOGÜ B asın  ve  Halkla  İlişkiler  Müdürlüğü