TR | EN
DR.YAŞAR KARADUMAN TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN BİSKÜVİLİK BUĞDAY ÇEŞİDİ “KANATLI” TESCİL BELGESİ ALDI
13.04.2022

KARADUMAN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE GELİŞTİRİLEN BİSKÜVİLİK BUĞDAY ÇEŞİDİ “KANATLI” TESCİL BELGESİ ALDI

ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. YAŞAR KARADUMAN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE GELİŞTİRİLEN BİSKÜVİLİK BUĞDAY ÇEŞİDİ “KANATLI” TESCİL BELGESİ ALDI

 

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Yaşar KARADUMAN’ın yürütücülüğünde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde tamamlanan TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar 214O050 Nolu “Bisküvilik Kalitesi Yüksek Genotipler Geliştirilmesi ve Yerel Popülasyonların Bisküvilik Kalitesi Bakımından Taranması” isimli proje kapsamında “Kanatlı” ismiyle geliştirilen yeni bir bisküvilik buğday çeşidi 5 Nisan 2022 tarihinde Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gktaem) adına tescillenmiştir.

 

Projede kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce desteklenen "Buğday Islah Projesi" ile geliştirilen hatlar kullanılmıştır. Kullanılan hatlar projelendirilen 3 yıllık deneme çalışmaları ile 21 çevrede yetiştirilip teknolojik kalite, agro-morfolojik, hastalık ve moleküler özellikleri test edilmiştir. Bu kapsamda üretilen bisküvilik buğdaylardan aynı zamanda ETİ Gıda A.Ş. AR-GE biriminde bisküvi üretimi yapılmış ve kalitesi kontrol ürünler ile kıyaslanarak değerlendirilmiştir. Tüm parametreler bakımından öne çıkan buğday hattı "Kanatlı" olarak isimlendirilmiş ve tescillendirilmiştir.

 

Özellikleri bakımından 'Kanatlı', erkenci, kuraklığa toleranslı (dayanıklı) ve geniş adaptasyon kabiliyetine sahip olup proteolitik enzim veya kimyasal madde ile kondisyone edilmeye ihtiyaç duyulmadan özellikle kritik ürünlerden olan ekstrude tipi bisküvilerde doğrudan kullanılabilecek ve sektörün talep ettiği hamuru sağlayacak bir çeşit olarak öne çıkmaktadır. "Kanatlı" çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kısa sürede tohum firmaları ve çiftçilere ulaştırılması ve 2023-2024 tarım takviminde tarlalarda olması hedeflenmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=k2ew_LFjbbY

 

Öğretim Üyemizi ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ndeki proje ekibi arkadaşlarını bölgesel ve ulusal kalkınmaya sağladıkları bu önemli katkıdan dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.