TR | EN
Doç.Dr. İlyas ATALAR (Bölüm Başkanı)
Doç.Dr. İlyas ATALAR (Bölüm Başkanı)
  • Dahili Telefon: 0(222) 239 37 50/4887
  • E-Posta: email
  • Özgeçmiş: YÖK Akademik
  • Özgeçmiş: AVESİS Akademik
  • Orchid No: 0000-0001-8560-0010
  • Scopus ID: 56486128000
  • Araştırma Alanları: Süt teknolojisi, yenilikçi gıda teknolojileri, enkapsülasyon, bitkisel içecekler

İLYAS ATALAR

 

 

Derece

 

Bölüm/Anabilim Dalı

 

Üniversite

 

Yıl

Lisans

Gıda Mühendisliği Bölümü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2005-2009

Yüksek Lisans

Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2009-2012

Doktora

Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2012-2018

 

 

2 )  AKADEMİK ÜNVANLAR

Unvan

Görev Yeri

Görev Yılı

Araş. Gör

Bayburt Üniversitesi

2010-2010

Araş. Gör

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2010-2018

Dr. Öğr. Üyesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

2018-2021

Dr. Öğr. Üyesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

2021-2021

Doç.Dr

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

2021-

 

3) VERDİĞİ DERSLER

Kariyer Planlama, İstatistik, Araştırma ve Deneme Yöntemleri, Termodinamik, Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Food Preservation Techniques (Eng), Enstrümantal Analiz, Gıda ve Makine Ekipmanları, Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Temel Bilişim Teknolojileri, İstatistik ve Deneme Metotları

4)  YÖNETİLEN TEZLER

5)   YAYINLAR

5.1 Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

1. OSMAN GÜL,İLYAS ATALAR,MUSTAFA MORTAŞ,FURKAN TÜRKER SARICAOĞLU,AYŞEGÜL BEŞİR,LATİFE BETÜL GÜL,FEHMİ YAZICI (2022). Potential Use of High Pressure Homogenized Hazelnut Beverage for a Functional Yoghurt-Like Product. Anais da Academia Brasileira de Ciências, 94 (1). https://doi.org/10.1590/0001-3765202220191172

 

2.AYDEMIR OGUZ, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, ATALAR ILYAS (2021). Dynamics of carob flour contents and palm stearin/palm olein ratios in cocoa carob cream production‒a new product development. Journal of Food Processing andPreservation, 45, e15739. Doi: 10.1111/jfpp.15739

 

3.ATALAR ILYAS, KURT ABDULLAH, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, GÜL OSMAN, GENÇCELEP HÜSEYIN (2021). Agglomerated mushroom (Agaricus bisporus) powder: Optimization of top spray fluidized bed agglomeration conditions. Journal of Food Process Engineering,e13687 Doi:

10.1111/jfpe.13687

 

4.GÜL OSMAN, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, ATALAR ILYAS (2021). Effect of high pressure

homogenization on microstructure and rheological properties of hazelnut beverage cold-set gels

induced glucono-δ-lactone. LWT, Doi: 10.1016/j.lwt.2021.111154

 

5.ATALAR ILYAS, KURT ABDULLAH, GÜL OSMAN, YAZICI FEHMI (2021). Improved physicochemical, rheological and bioactive properties of ice cream: Enrichment with high pressure homogenized hazelnut milk. International Journal of Gastronomy and Food Science, 24, Doi:

10.1016/j.ijgfs.2021.100358

 

6.ATALAR ILYAS, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ODABAS HALIL IBRAHIM,YILMAZ VOLKAN ARIF,GÜL OSMAN (2020). Effect of ultrasonication treatment on structural, physicochemical and bioactive properties of pasteurized rosehip (Rosa canina L.) nectar. LWT, 118, 108850, Doi:

10.1016/j.lwt.2019.108850

 

7.ATALAR ILYAS, GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,BESIR AYSEGÜL,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2019). Influence of thermosonication (TS) process on the quality parameters of high pressure homogenized hazelnut milk from hazelnut oil by-products. Journal of Food Science and Technology, 56(3), 1405-1415., Doi: 10.1007/s13197-019-03619-7

 

8.AYDEMIR OGUZ, ATALAR ILYAS (2019). Functionality of chestnut and fat/oil contents in cocoa chestnut cream production—A new product development. Journal of Food Process Engineering, 42(6), Doi: 10.1111/jfpe.13222

 

9.ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,GÜL LATIFE BETÜL,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2019). Effect of thermal treatment on microbiological, physicochemical and structural properties of high pressure homogenised hazelnut beverage. Quality Assurance and Safety of Crops Foods, 11(6), 561-570., Doi: 10.3920/QAS2018.1493

 

10.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,GÜL LATIFE BETÜL (2019). Effect of different encapsulating agent combinations on viability of iLactobacillus casei/i Shirota during storage, in simulated gastrointestinal conditions and dairy dessert. Food Science and Technology International, 25(7), 608-617., Doi: 10.1177/1082013219853462

 

11.GÜL OSMAN, AYDEMIR OGUZ, ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,DERVISOGLU MUHAMMET (2019). Oven Cookıng as Alternatıve to Smokıng: Evaluatıon Of Physıcochemıcal, Mıcrobıologıcal, Textural and Sensory Propertıes of Cırcassıan Cheese Durıng Storage and Determınatıon of PAH Contents. Carpathian Journal of Food Science and Technology, 11(1), 149-165.

 

12.ATALAR ILYAS (2019). Functional kefir production from high pressure homogenized hazelnut milk. LWT, 107, 256-263., Doi: 10.1016/j.lwt.2019.03.013

 

13.SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ATALAR ILYAS,YILMAZ VOLKAN ARIF,ODABAS HALIL IBRAHIM,GÜL OSMAN (2019). Application of multi pass high pressure homogenization to improve stability, physical and bioactive properties of rosehip (Rosa canina L.) nectar. Food Chemistry, 282, 67-75., Doi: 10.1016/j.foodchem.2019.01.002

 

14. GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS (2019). Different stress tolerance of spray and freeze dried Lactobacillus casei Shirota microcapsules with different encapsulating agents. Food Science and Biotechnology, 28(3), 807-816., Doi: 10.1007/s10068-018-0507-x

 

15.ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2019). Effect of different binders on reconstitution behaviors and physical, structural, and morphological properties of fluidized bed agglomerated yoghurt powder. Drying Technology, 37(13), 1656-1664., Doi: 10.1080/07373937.2018.1529038

 

16.ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2018). Influence of top spray fluidized bed agglomeration  conditions on the reconstitution property and structure modification of skim yoghurt powder. Journal of Food Processing and Preservation, 42(1), 13414, Doi: 10.1111/jfpp.13414

 

17.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2018). Effect of multipass high pressure homogenization on physicochemical properties of hazelnut milk from hazelnut cake: An investigation by response surface methodology. Journal of Food Processing and

Preservation, 42(5), 13615, Doi: 10.1111/jfpp.13615

 

18.SARICAOGLU FURKAN TÜRKER ,GÜL OSMAN,BESIR AYSEGÜL,ATALAR ILYAS (2018). Effect of high pressure homogenization (HPH) on functional and rheological properties of hazelnut meal proteins obtained from hazelnut oil industry by-products. Journal of Food Engineering, 233, 98-108., Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2018.04.003

 

19.GÜL OSMAN, ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2018). Application of TOPSIS methodology to determine optimum hazelnut cake concentration and high pressure homogenization condition for hazelnut milk production based on physicochemical, structural and sensory properties. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(4), 2404-2415., Doi: 10.1007/s11694-018-9857-6

 

20.KURT ABDULLAH,ATALAR ILYAS (2018). Effects of quince seed on the rheological, structural and sensory characteristics of ice cream. Food Hydrocolloids, 82, 186-195., Doi: 10.1016/j.foodhyd.2018.04.011

 

21.GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,BESIR AYSEGÜL,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2018). Effect of ultrasound treatment on the properties of nano-emulsion films obtained from hazelnut meal protein and clove essential oil. Ultrasonics Sonochemistry, 41, 466-474., Doi: 10.1016/j.ultsonch.2017.10.011

 

22.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,DERVISOGLU MUHAMMET (2018). Rheological,textural, colour and sensorial properties of kefir produced with buffalo milk using kefir grains andstarter culture: A comparison with cows’ milk kefir. International Journal of Dairy Technology, 71,73-80., Doi: 10.1111/1471-0307.12503

 

23.GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI(2017). Effect of high pressure homogenization (HPH) on microstructure and rheological propertiesof hazelnut milk. Innovative Food Science Emerging Technologies, 41, 411-420., Doi:

10.1016/j.ifset.2017.05.002

 

24.ATALAR ILYAS, DERVISOGLU MUHAMMET (2015). Optimization of spray drying process parameters for kefir powder using response surface methodology. LWT - Food Science and Technology, 60(2),751-757., Doi: 10.1016/j.lwt.2014.10.023

 

25.GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET,KAHYAOGLU TALIP(2015). Manufacture and characterization of kefir made from cow and buffalo milk, using kefir

grain and starter culture. Journal of Dairy Science, 98(3), 1517-1525., Doi: 10.3168/jds.2014-8755

 

 

 

5.2 Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

1.ATALAR ILYAS, YAZICI FEHMI (2021). Top-Spray Agglomeration Process Applications in Food

Powders: A Review of Recent Research Advances. European Food Science and Engineering, 2(1),

18-25.

 

2.ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2019). DÜSÜK VE YÜKSEK ISIL ISLEM UYGULANMIS FINDIK IÇECEKLERININ DEPOLAMA STABILITELERI. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 44, 980-987., Doi: 10.15237/gida.GD19099

 

3.ATALAR ILYAS (2019). AGLOMERASYON ISLEMININ YOGURT TOZUNUN NEM SORPSIYON IZOTERMI VE TERMODINAMIK ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 44,

837-848., Doi: 10.15237/gida.GD19100

 

4.GÜL OSMAN, MORTAS MUSTAFA, DERVISOGLU MUHAMMET,ER MEHTAP,ATMACA MELIKE,ATALAR ILYAS (2016). Furfural Contents and Some Physical and Chemical Properties of Raisins. Akademik Gıda, 14(3), 235-241.

 

 

5.3 Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında  (Proceedings) Basılan Bildiriler

 

1.The Effıcacy of Milk Proteın as an Encapsulation Matrıx to Improve Survival of Probıotics During Simulated Digestion , ATALAR ILYAS (2019).. International Natural Science,Engineering and Material Technologies Conference, (Sözlü bildiri) 5338400

 

2. Storage stability of low and high heat treated hazelnut milks after high pressure homogenization process , ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2019).. IMASCON 2019 ULUSLAR ARASI MARMARA VE FEN VE SOSYAL BILIMLER KONGRESI, (Sözlü bildiri) 5338345

 

3. Effects of Chestnut and Fat/Oil Contents On Textural and Sensorial Properties of Cocoa Chestnut Cream as a New Product , AYDEMIR OGUZ,ATALAR ILYAS (2019).. The 2nd International Congress on Engineering and Life Science ICELIS, (Sözlü bildiri) 5353282 Basım Tarihi : 23/05/2021 13:41:53 Sayfa: 3

 

4.Gelation of high pressure homogenized hazelnut milk with glucono delta-lactone (GDL): Rheological and gel strength properties , SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2018).. The International Symposium Food Rheology Texture, (Sözlü bildiri)

 

5.Effect of low and high temperature on the properties of hazelnut milk obtained from hazelnut cake, ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,YAZICI FEHMI (2018).. The 4th InternationalSymposium on Traditional Foods From Adriaticto Caucasus, (Özet bildiri)

 

6.Investigating the effect of fortification hazelnut milk on the physicochemical, microbiological and sensory properties of yoghurt-like product , GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,MORTAS MUSTAFA,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2018).. The 4th International Symposium on Traditional Foods From Adriaticto Caucasus, (Özet bildiri)

 

7.Hazelnut Milk from Hazelnut Cake and Development of Hazelnut Milk-Based Dairy Products , GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,KURT ABDULLAH,YAZICI FEHMI (2017).. IX.International Congress on Hazelnut, (Sözlü bildiri)

 

8.Effects of Concentration and High Pressure Homogenization on Hazelnut Milk from Cold Press Hazelnut Oil Cake , GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI,DERVISOGLU MUHAMMET (2016).. International ISEKI Food Conference, (Sözlü bildiri)

 

9. Bioactive Compounds of Hypericum perforatum L and Relates with Health , AYDEMIR KÜBRA,DERVISOGLU MUHAMMET,ATALAR ILYAS,KAHYAOGLU TALIP (2015).. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

 

10. Black Radish and Relates with Health , SOLMAZ MERVE,DERVISOGLU MUHAMMET,ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2015).. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

 

11.Optimization of Spray Drying Process Parameters for Kefir Powder , ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET (2014).. 1st Congress on Food Structure Design, (Özet bildiri)

 

12. Microbiological and Chemical Changes during Storage of Kefir from Buffalo s and Cow s Milk Using a Commercial Starter Culture , DERVISOGLU MUHAMMET,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2013).. The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

 

13. Kargı Tulum Cheese , ILHAN DINÇER EDA,ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET (2013). The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

 

5.4 Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

1.Soguk pres atığı fındık kekinin frankfurter-tipi sosis üretiminde kullanılması , ATALAR ILYAS,KURT ABDULLAH,GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,GENÇCELEP HÜSEYIN (2020).. Türkiye 13. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

 

2.Süt Ürünlerinin Toz Haline Getirilmesindeki Yenilikler, ATALAR ILYAS, DERVISOGLU MUHAMMET,GÜL OSMAN (2012). Türkiye 11. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

 

3.Enkapsülasyon ile Antimikrobiyal Aktivitenin Geliştirilmesi, GÜL OSMAN,DERVISOGLU MUHAMMET,KAHYAOGLU TALIP,ATALAR ILYAS (2012).. Türkiye 11. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

 

 PROJELER

1.Tahinin Faz Ayrımı Ve Depolama Stabilitesi Üzerine Farklı Yöntemlerle Modifiye Edilen Susam Posası Proteinlerinin Etkisi, -Tübitak 1001, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

2.Standardize instant boza tozu üretimi, -Tübitak 1005, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

3. Piyasada satılan endüstriyel kefirlerin ev yapımı kefir üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Proje Kodu : 2021.09.04.1509 Proje Türü: BAP-04 Yüksek Lisans Tez Projesi  Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

4. Sakaroz İkamesi Olarak Otolize ve Kurutulmuş Saccharomyces cerevisiae Kullanımı ile Fonksiyonel Şekerlemeler Geliştirilmesi In vitro Biyoerişilebilirlik ve Biyoyararlılık Yaklaşımı Proje Kodu :           FOA-2022-2190 Proje Türü Öncelikli Alan Araştırma Projesi Projesi Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

5.Standardize Fındık Sütü Üretimi ve Yogurt Üretiminde Kullanımı, -Tübitak 1001, Araştırma Proje Görevi: Bursiyer

 

6.Bazı Probiyotik Mikroorganizmaların Mikroenkapsülasyon Tekniği ile Yararlı Etkilerinin Arttırılması, Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

7. Kurutulmuş Kefir Üretimi, Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

8. Fındık Sütü Üretimi için Proses Optimizasyonu, Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

9.Yenı Bir Katkı Maddesi Olarak Mantar Tozunun Et Emülsiyonlarının Özellikleri Üzerine Etkısı Ve Salam Üretiminde Kullanımı, Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

10. Gıda Bilimi ve Mühendisliğinde Nanoteknolojik Uygulamaların Geliştirilmesi İçin Fiziki Alt Yapı Oluşturma Projesi, Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

 

 

 

 

  İDARİ GÖREVLER

 

  1. Bölüm Baskan Yardımcısı ABANT IZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI/MÜHENDISLIK-MIMARLIK FAKÜLTESI/GIDA MÜHENDISLIGI BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDISLIGI ANABILIM DALI 2019-2021