TR | EN
Doç.Dr. Sıtkı ERMİŞ
Doç.Dr. Sıtkı ERMİŞ
  • Dahili Telefon: +90 222 2393750 / 4894
  • E-Posta: email
  • Özgeçmiş: YÖK Akademik
  • Özgeçmiş: AVESİS Akademik
  • Orcid No: 0000-0003-4919-921X
  • Researher ID: AAH-3605-2020
  • Scopus ID: 10540253900
  • Araştırma Alanları: Sebze yetiştirme ve ıslahı, Tohum fizyolojisi ve teknolojisi
  1. EĞİTİM

Derece

Bölüm/Anabilim Dalı

Üniversite

Yıl

Lisans

Bahçe Bitkileri

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

1996-2000

Yüksek lisans

Bahçe Bitkileri

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

2000-2003

Yüksek lisans

Horticultural Genetics&Biotechnology

The Mediterranean Agronomic Institute of Chania/Greece

2004-2005

Doktora

Bahçe Bitkileri

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

2003-2010

 

  1. AKADEMİK UNVANLAR

Ünvan

Görev Yeri

Yıl

Araş. Gör

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

2002-2008

Dr. Öğr. Üyesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri

2022-

 

  1. VERDİĞİ DERSLER

 

  1. YÖNETİLEN TEZLER

 

  1. YAYINLAR
    1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler
  1. Mis S., Ermis S., Powell A. A.  and Demir I. 2022. Radicle emergence (RE) test identifies differences in normal germination percentages (NG) of watermelon, lettuce and carrot seed lots. Seed Science and Technology, 50, 2, 257-267. https://doi.org/10.15258/sst.2022.50.2.09
  2. Özdamar C., Yıldırım K. Ç., Ermiş S., Demir I. 2022. Can raw zeolite be used for post harvest pepper seed drying? International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 6 (3): 340-345. https://doi.org/10.31015/jaefs.2022.3.2
  3. Ermis S., Yanmaz R. 2022. Comparative Study of The Chemical Composition and Nutritional Value of Pumpkin Seed (Cucurbita pepo L.) Grown In The Different Ecological Conditions of Turkey. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 9(2): 413–423. https://doi.org/10.30910/turkjans.1073685
  4. Ermiş S., Öktem G, Demir İ. 2022. Seed water uptake relates germination and emergence potential of white coated French bean cultivars. Black Sea journal of Agriculture,5(2): 100-103.
  5. Ermis S., Oktem G., Mavi K., Hay F. and Demir İ. 2022. The radicle emergence test and storage longevity of cucurbit rootstock seed lots. Seed Science and Technology, 50, 1, 1-10. https://doi.org/10.15258/sst.2022.50.1.01.
  6. Ermiş S., Öktem G., Gökdaş Z. and Demir İ. 2021. Effect of Hydro-Priming on Seed Germination and Early Seedling Growth in Three Cucurbit Rootstock Cultivars under Salt and Osmotic Stresses. Journal of Agricultural Biotechnology (JOINABT) 2(1), 1-5. e-ISSN: 2757-6779.
  7. Çelen H., Ermiş S., Ata A. 2020. Avrupa Birliği ve Türk Sebze Çeşit Tescil Mevzuatının Karşılaştırılması. DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi sayı 2, s: 45-62. ISSN:2687-637X.
  8. Özden E., Ermiş S. and Demir I. 2019. Evaluation of Seed Vigour in White Coat French Bean (Phaseolus vulgaris L.) Seed Lots Under Waterlogged or Field Capacity Conditions. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9(4). 1860-1865. https://doi.org/10.21597/jist.577943.
  9. Özden, E., Ermiş, S., Şahin, Ö., Taşkın, B.M. and Demir I. 2018. Solid Matrix Priming Treatment With O2 Enhanced Quality of Leek Seed Lots. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 46 (2): 371-375. https://doi.org/10.15835/nbha46210749.
  10. Özden E., Ermiş S. and Demir I. 2017. Seed Priming Increases Germination and Seedling Quality in Antirrhinum, Dahlia, Impatiens, Salvia and Zinnia Seeds. Journal of Ornamental Plants, 7(3): 171-176. ISSN: 2251-6433.
  11. Ermiş S.,Özden E., Ebrima S. Nije, Demir I. 2016. Pre-treatment Germination Percentages Affected the Advantage of Priming Treatment in Pepper Seeds. American Journal of Experimental Agriculture. 13 (1):1-7. ISSN: 2231-0606.
  12. Ermiş, S., Kara, F., Özden, E., Demir, I. 2016. Solid Matrix Priming of Cabbage Seed Lots: Repair of Ageing and Increasing Seed Quality. Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (2016): 588-595. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001417.
  13. Ermis, S., Özden, E., Demir, I. 2015. Use of a Single Radicle Emergence Count as a Vigour Test in Prediction of Seedling Emergence Potental of Leek Seed Lots. Seed Science and Technology, 43,308-312. https://doi.org/10.1528/sst.2015.43.2.16.
  14. Ermis, S., Özden, E., Demir, I. 2015. Early Radicle Emergence Count After Controlled Deterioration (CD) Predicts Emergence Potential Better Than Final standart Germination After CD in Tomato Varieties. Seed Science and Technology, 43, 273-278. https://doi.org/10.15258/sst.2015.43.2.06.
  15. Ermis, S., Özden E., Demir I. 2015. Use of Vigor Test in Cucurbit Rootstock Cultivars. American Journal of Experimental Agriculture. 9(2):1-6. ISSN:2231-0606.
  16. Sarıkamış, G., Yanmaz, R., Ermiş S., Bakır, M. and Yüksel, C. 2010. Genetic Characterization of Pea (Pisum sativum) Germplasm from Turkey Using Morphological and SSR Markers. Genetics and Molecular Research, 9 (1): 591-600. https://doi.org/10.4238/vol9-1gmr762.
  17. Demir, I., Ermis, S. and Mavi K. 2008. Mean germination time of seed lots of pepper (Capsicum annum L.) predicts size and uniformity of seedlings in germination tests and transplant modules. Seed Science Technology, 36, 21-30. https://doi.org/10.15258/sst.2008.36.1.02.
  18. Mavi K., Ermis S. and Demir I. 2006. The effect of Priming on Tomato Rootstock Seeds in Relation to Seedling Growth, Asian Journal of Plant Sciences, 5(6): 940-947.
  19. Demir, I., Ermis, S., Okcu, G. 2005. Effect of dehydration temperature and relative humidity after priming on quality of pepper seeds, Seed Science and Technology, 33-3,563-569. https://doi.org/10.15258/sst.2005.33.3.04.
  20. Demir I and Ermis S. 2005. Effect of Harvest Maturity and Drying Method on Okra Seed Quality, Seed Technology, Vol.27 No: 1, 81-88.
  21. Demir, I and Ermis, S. 2004. Improvement of Okra Seed Germination by Drying Within the Fruit During Development and After-ripening Treatment. Acta Agriculture Scand. Sec. B, Soil and Plant Sci.54:38-41. https://doi.org/10.1080/09064710310022005.
  22. Demir, I., Ermis, S., Okcu, G.& Matthews S.,2005. Vigour tests for predicting seedling emergence of aubergine (Solanum melongena L.) seed lots. Seed Science and Technology, 33(4): 481-484. https://doi.org/10.15258/sst.2005.33.2.20.
  23. Demir I and Ermis S. 2003. Effect of Controlled Hydration Treatment on Germination and Seedling Growth under Salt Stress during Development in Tomato Seeds. European Journal of Horticultural Science, 68(2), 53-58. ISSN 1611–4426.

 

 

 

 

 

  1. Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler
  1. Ermiş S., Öktem G. 2021. Ülkemizde Tescilli Sebze Çeşitlerinin Mevcut Durumu ve Tescil Sistemi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11 (Özel sayı): 3447-3454. DOI:10.21597/jist.1027411.
  2. Özden E., Ermiş S. Küçükhüseyin E. B and Demir I. 2018. The effect of Fluid Drilling on Seedling Quality of Cucurbit Rootstock Seeds at Low Temperature Sowing. Alatarım 2018, 17 (2): 1 28-133. ISSN: 1304-2603.
  3.  Ermiş S.  2003. Bamya yetiştiriciliği ve önemi. Ekin Dergisi, 24, 54-59.(ISSN:1301-515X)

 

  1. . Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında (Proceedings) Basılan Bildiriler
  1. Ermiş, S., Öktem, G., Gökdaş, Z., Demir, İ. 2021. Hydropriming Affects Seed Germination and Seedling Performance in Sweet Corn Cultivars. III. Balkan Agriculture Congress, Proceeding Book. S. 358-365, Edirne, Turkey (ISBN:978-975-374-299-3).
  2. Ermiş, S. 2021. Kayıt Altına Alınan Biberlerin Ülkemizdeki Durumu ve Yıllar Bazındaki Değişimi. 2nd Internatıonal Сukurova Agrıculture and Veterınary Congress., Proceeding Book s.232-243, Adana, Turkey (ISBN: 978-625-7720-12-0).
  3. Oluk, C. A., Aras, V., Unlu, M., Yazıcı, E., Ermiş S., 2014. Evaluation of Carotenoids, Sugar Contents of Watermelon Varieties. 2 nd International Congress on Food Technology; November 05-07, 2014 Kuşadası/Turkey, P.142.
  4. Ermiş, S., Demir, İ., Kızmaz, M., Özden, Y. Ş. and Yılmaz, K. 2013. Post-sowing seed imbibition temperature affects seedling quality in aubergine cultivars, 30th ISTA Congress Seed Symposium, Antalya.
  5. Öztürk, B., Balkaya, A., Yılmaz, K., Ermiş, S. and Kızmaz, M. 2013. Accelerated ageing vigor testing of cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata subvar. alba) seeds in relation to temperature, seed moisture content, and time variables, 30th ISTA Congress Seed Symposium, Antalya (Ermiş, S., Yanmaz, R., 2012. Effects of Roasting on Nutritional Composition of Seven Lines of Pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds. Cucurbitaceae, 707-717. (ISBN: 978-605-63297-0-8)
  6. Aras, V., Pınar, H., Ermiş, S., Ünlü, M., Nacar, C., Mutlu, N., Ozden, Y.S., Keles, D., 2012. Morphologic molecular characterization of different watermelon varieties. Proceedings of the X th EUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae (ISBN: 978-605-63297-0-8). October 15-18, 2012, Antalya-Turkey, 332-339.

 

5.4. Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

  1. Balkaya, A., Duman, İ., Arın, L., Özcan, M., Demir, İ., Kandemir, D., Zengin, S., Ermiş, S., Sarıbaş, Ş. 2020. Bahçe Bitkilerinde Tohum Üretimi Mevcut Durum ve Gelecek. Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi, 339-369.(ISBN-978-605-01-1322-8).
  2. Ermiş, S., Aras, V., Öktem, G., Sarı, N. 2018. Ülkemizde Kayıt Altına Alınan Kavunların Yıllar Bazındaki Değişimi. Türkiye 6. Tohumculuk Kongresi, Niğde, 213-218. ISBN: 978-975-8062-29-4.
  3. Erden, A., Güney, E., Özden, Ş. Y., Ermiş, S., Yıldırım, A.,Gökseven, A.,2018. Ülkemizde Kayıt Altına Alınan Sebze Çeşitlerinin Islah Yerlerine Göre Değerlendirilmesi. Türkiye 6. Tohumculuk Kongresi, Niğde, 324. ISBN: 978-975-8062-29-4.
  4. Ermiş, S. ve Aras, V., 2017. Kavun (Cucumis melo L.) Çeşitlerinin Morfolojik Karakterizasyonu ve Akrabalık Derecelerinin Belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, Cilt 6, Özel Sayı, s.171-178, Ordu. (ISSN:2147-6403).
  5. Özden, E., Ermiş, S., Baştabak, B., Demir., İ. 2015. Değişken Sıcaklık Uygulamalarının Bazı Patlıcan Çeşitlerinde Çimlenme Oranı ve Çimlenme Hızı Üzerine Etkileri VII Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Çanakkale, Bahçe Özel Sayı,. Cilt 2, 414-416.
  6. Ermiş, S., Aras, V., Ünlü, M., Soylu, M.K., 2015. Türkiye’de Kayıt Altına Alınan Karpuz Çeşitlerinin Yıllara Göre Değişimi İle Kayıt Altına Alma Esasları. VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Çanakkale. Bahçe Özel Sayı, Cilt 2, 265-260.
  7. Ermiş, S., Yanmaz, R., 2015. Türkiye’de Organik Tohum Sertifikasyonu, Doğu Karadeniz II. Organik Tarım Kongresi, Rize, 527-530.
  8. Balkaya, A., Duman, İ., Engiz, M., Ermiş, S., Onus, N., Çelikel, F., Demir, İ., Kandemir, D. ve Özer, M. 2015. Bahçe bitkileri tohumculuğu üretimi ve kullanımında değişimler ve yeni arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 985-1010. (ISBN-978-605-01-0676-3).
  9. Özden, E., Ermiş, S., Demir,. İ. 2014. Tohum Gücü Testlerinin Kabakgil Anaçlarında Kullanımı, 10. Sebze Tarımı Sempozyumu, Tekirdağ, 48-50. (ISBN-978-605-4265-33-6).
  10. Ermiş, S., Aras, V., Soylu, K., M., 2014. Standart Tohumluk Kaydı Denemelerine Giren Karpuz [Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum et Nakai] Çeşitlerinde Ölçülebilir Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi. X. Sebze Tarımı Sempozyumu, Tekirdağ, 357-364. (ISBN-978-605-4265-33-6).
  11. Aras, V., Pınar, H.,Ünlü, M., Nacar, Ç., Ermiş, S., Mutlu, N., Özden, Y.Ş., Keleş, D., 2012. Yeni Karpuz Çeşitlerinde Fusarium Solgunluğunun (Fusarium Oxysporum F.sp. Niveum) 1 numaralı ırkına Dayanıklılığını Scar Markırı (P01-700) ile belirlenmesi, IX. Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 294-298.
  12. Ermiş, S., Yılmaz, K., Özden, Y.Ş., 2012. Standart Tohumluk Kaydı Denemelerine Giren Biber (Capsicum annnum L.) Çeşitlerinde Ölçülebilir Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, IX. Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 537-542.
  13. Ermiş, S., Yanmaz, R., 2012. Ekolojinin Kabuklu ve Kabuksuz Çekirdek Kabak (Cucurbita pepo L.) Hatlarında Tohum Verimi ve Çerezlik Kalitesine Etkisi IX. Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 676-678.
  14. Pınar, H., Aras, V., Ünlü, M., Nacar, Ç., Mutlu, N., Keleş, D., Özden, Y., S., Ermiş, S., 2011. Bazı Karpuz Çeşit ve Genotiplerinde Fusarium Solgunluğunun (Fusarium oxysporum f. sp. niveum) 1 Numaralı Irkına Dayanıklılığın Scar Markırı (P01- 700) ile Belirlenmesi. VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa, 388- 392.
  15. Özden, Y., Ş., Ermiş, S., ve Yılmaz, K. 2011. Salata-Marul Standart Tohumluk Kayıt (STK) Denemelerinde İlgili Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa, 538-542.
  16. Ermiş, S., Özden, Y., Ş. ve Yılmaz, K. 2011. Karpuz Standart Tohumluk Kayıt (STK) Denemelerinde İlgili Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa, 459-462. (Tam metin bildiri/poster sunum)
  17. Ermiş, S., Özden, Y., Ş. ve Yılmaz, K. 2011. Patlıcanda (Solanum melongena L.) Standart Tohumluk Kayıt (STK) Denemelerinde İlgili Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, Samsun,126-131.
  18. Özden, Y., Ş., Ermiş, S. ve Yılmaz, K. 2011. Biber (Capsicum annuum L.) Standart Tohumluk Kayıt (STK) Denemelerinde İlgili Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, Samsun,75-81.
  19. Özden, Y., Ş., Yılmaz, K. ve Ermiş, S. 2010. Bazı Kışlık Sebze Türlerinin Kayıt Altına Alınmasıyla İlgili Morfolojik Karakterlerin Belirlenmesi, VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Van, 611-619.
  20. Ermiş, S., Yılmaz, K., Özden, Y.Ş. ve Güney, E. 2010. Ülkemizdeki Sebze Türlerinde Bitki Islahçı Haklarının Uygulanması ve UPOV Sistemi. VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Van, 322-327. (Tam metin bildiri/poster sunum)
  21. Yanmaz R., Ermiş S. 2008. Türkiye bitki gen kaynakları biriminde mevcut havuç (Daucus carota L. ), maydanoz (Petroselinum spp.) ve ıspanak (Spinacia oleracea) gen kaynaklarının morfolojik özelliklere dayalı karakterizasyonu. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum, 50-54.
  22. Ermiş S., Yanmaz R. 2008. Çerezlik Kabak Türlerinin Besin ve Sağlık Açısından Değeri. III. Tohumculuk Kongresi, Nevşehir, 164-164.
  23. Yanmaz R., Ermiş S., Sarıkamış G. 2008. Türkiye Bitki Gen Kaynakları Biriminde Mevcut Bezelye (Pisum sativum L.) Gen Kaynaklarının Morfolojik Özelliklere Dayalı Karakterizasyonu. Türkiye VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Yalova, 51-54. (ISBN-978-975-407-279-2).
  24. Yanmaz R., Beşirli G., Uzun Y., Yazar E., Kantoğlu Y., Alper A., Ermiş S. 2006. Tunceli Sarımsağını (Allium tuncelianum (Kollman) Özhatay, Matthew, Şiraneci) Kültüre Alma Çalışmaları, VI. Sebze Tarımı Sempozyumu, Kahramanmaraş.29-33.(ISBN-975-6497-04-3).
  25. Yanmaz R., Ermiş S. 2005. Tunceli Sarımsağı (Allium tuncelianum (Kollman), Özhatay,. Matthew, Şiraneci) Tohumlarındaki Çimlenme Probleminin Çözülmesi Üzerinde Araştırma, II. Tohumculuk Kongresi, Adana. 101-106.
  26. Demir I ve Ermiş S. 2004. Bamya Tohumlarında Sert Kabukluluğun Giderilmesine Yönelik Bazı Uygulamaların Etkilerinin Belirlenmesi, V. Sebze Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, 101-106.

 

5.5. Diğer yayınlar

  1. Yanmaz R., Ermiş S. ve Aras V. 2010. Çekirdek Kabaklarında Kalite Özellikleri. Tarım Türk Dergisi (ISSN: 1308-4682) sayı 24, s:62-64.

 

5.6. Panel, Konferans, Çalıştay Katılım

  1. UPOV-  Technical Working Party for Vegetables (2022) (TWV/56)-Virtual meeting
  2. UPOV - Technical Working Party for Vegetables (2021) (TWV/55)-Antalya/TÜRKİYE
  3. UPOV - Technical Working Party for Vegetables (2020)  (TWV/54)-BREZİLYA
  4. UPOV - Technical Working Party for Vegetables  (2019) (TWV/53)-Seul/KORE
  5. Naktuinbouw-Variety Testing Department (2018)-HOLLANDA
  6. UPOV WIPO ACADEMY-DL-305B DUS Examination (2016)
  7. UPOV WIPO ACADEMY-DL-305A Administration of Plant Breeders' Rights (2016)
  8. UPOV WIPO ACADEMY Introduction to UPOV System of Plant Variety Production under the UPOV Convention (2009)
  9. Naktuinbouw-Plant Variety Protection (2009)-HOLLANDA
  10. International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Stuidies, Pilot Distance Learning Course on Sustainable Agriculture (2003)

 

  1. ) PROJELER
  1. CRISPR/Cas9 Yöntemi İle Tütün Mozaik Virüsüne Dayanıklı Transgenik Olmayan Biber Çeşidinin Geliştirilmesi (Bilimsel Araştırma Projeleri –Ankara (Temmuz 2018-Nisan 2022)- 18B0415001
  2. Zeolitte Kurutma Metodunun Biber Tohumlarının Kalitesine Etkisi (Araştırmacı) Destekleyen: TUBITAK (Şubat 2019-2020).
  3. Kabuklu ve kabuksuz çerezlik kabak (Cucurbita pepo L. ) hatlarında ekolojinin çekirdek verimi ve çerezlik kalitesine etkileri (Araştırmacı) Destekleyen: TUBITAK (Ekim-2007-2010)-107O570

 

  1. PATENTLER

 

  1. İDARİ GÖREVLER
  1. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü -Tescil Birim Koordinatörü (2019 - 2020)

9) BİLİMSEL KURULUŞLARA ÜYELİKLER

  1. BİSAB-Bitki Islahçıları Alt Birliği

 

10) ÖDÜLLER ve BURSLAR

  1. Burs, CIHEAM, YUNANİSTAN 2004-2005 The Mediterranean Agronomic Institute of Chania/Greece “Horticultural Genetics&Biotechnology”
  2. Burs, Mena, HOLLANDA 2009 (15 gün) MENA Scholarship Programme (MSP) “Plant Variety Protection