TR | EN
Dr. Öğr.Üyesi Çiğdem AYDOĞAN
Dr. Öğr.Üyesi Çiğdem AYDOĞAN
  • Dahili Telefon: 0(222) 239 37 50/4826
  • E-Posta: email
  • Özgeçmiş: YÖK Akademik
  • Özgeçmiş: AVESİS Akademik
  • Orchid No: 0000-0003-4884-5304
  • Researher ID: AAG-6532-2020
  • Scopus ID: 55481474200
  • Araştırma Alanları: Bitkilerde biyotik ve abiyotik stres koşullarına tolerans, nişasta-şeker metabolizması, stres koşullarında antioksidatif enzim ve protein metabolizması, fonksiyonel genomik

 

1) EĞİTİM

Derece

Bölüm/Anabilim Dalı

Üniversite

Yıl

Lisans

Bahçe Bitkileri Bölümü

Uludağ Üniversitesi

Ziraat Fakültesi

2005-2009

Yüksek Lisans

Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Fen Bilimleri Enstitüsü

2010-2012

Doktora

Biyoloji Anabilim Dalı

Moleküler Biyoloji

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Fen Bilimleri Enstitüsü

2012-

 

 

2 )  AKADEMİK ÜNVANLAR

Ünvan

Görev Yeri

Yıl

Arş. Gör.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

2010-2014

Arş. Gör.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

2014-

 

3) VERDİĞİ DERSLER

-

 

4)  YÖNETİLEN TEZLER

 

4.1 Yüksek Lisans Tezleri

-

 

4.2 Doktora Tezleri

-

 

5)   YAYINLAR

 

5.1 Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

  1. Ipek, M., Ipek, A., Aydogan C, Gunaydın O, Senalik D, Simon P.W. (2012). Differentially Expressed Genes in Leaf, Meristematic and Flower Tissues of Garlic, Acta Hort. (ISHS) 969: 53-57.
  2. Turhan, E., Aydogan, C., Baykul, A., Akoglu, A., Evrenosoglu,Y., Ergın, S. (2012). Apoplastic Antioxidant Enzymes in the Leaves of Two Strawberry Cultivars and Their Relationship to Cold Hardiness. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 40(2), 114-122.
  3. Turhan, E., Aydogan, C., Baykul, A., Akoglu, A., Evrenosoglu, Y. (2012). Relationship of Seasonal Changes in Antioxidative Enzymes and Cold Hardiness in Strawberry Plant. Journal of Food, Agriculture & Environment, 10(3&4), 445-450.
  4. Turhan, E., Aydogan, C., Ergın, S., Ozturk, N. (2014). Variation in Heat Stress Induced Some Physiological Changes and Peroxidase Activities Among Three Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Cultivars. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2, 1492-1498.
  5. Ergın, S., Aydogan, C., Ozturk, N., Turhan, E. (2014) Effects of Ascorbic Acid Application in Strawberry Plants During Heat Stress, Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2: 1486-1491.
  6. Aydogan, C., Turhan, E. (2015). Changes in Morphological and Physiological Traits and Stress Related Enzyme Activities of Green Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes in Response To Waterlogging Stress and Recovery Treatment. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 56(3), 391-401.
  7. Gulmezoğlu, N., Aydogan, C., Turhan, E. (2016). Physiological Biochemical and Mineral Dimensions of Green Bean Genotypes Depending on Zn Priming and Salinity. Legume Research - an International Journal, 39(5), 713-721.
  8. Aydogan, C., Tokyol, A.,Turhan, E., Seymen, B., Tacyildiz, N.T. (2017) Changes in Stress-Related Enzyme Activities of Green Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes in Response to Heat Stress, Agriculture & Food, 5: 461-470.

 

5.2 Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

  1. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2012). Su Basması Stresi ve Geri Kazanım Uygulamasının Bazı Taze Fasulye Genotipleri Üzerine Etkileri, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 41-51. 

 

5.3 Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında  (Proceedings) Basılan Bildiriler

  1. Turhan, E., Aydogan, C. (2013). Changes in Some Physiological Properties and Antioxidant Enzyme Activities in Melon (Cucumis melo L.) Plants Subjected to Heat Stress. Annual Plant Biology Meeting, Temmuz 20-24, Rhode Island/ABD.
  2. Turhan, E., Aydogan, C., Ergın, S., Ozturk, N. (2015). Proteins İn Pepper Plants (Capsicum Annuum L.) Under Heat Stress. European Biotechnology Congress, Journal of Biotechnology, Volume 208, S31, Mayıs 7-9, Bükreş/ Romanya.
  3. Aydogan, C., Turhan, E. (2015). Antioxidative Enzyme Activity Alterations Of Small Reddish Bean Induced By Heat Stress. VIth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges “Innovative Researches for The Future of Agriculture and Rural Areas Development”, sf. 29, Eylül 17-19, Ciechocinek/Polonya.
  4. Turhan, E., Ergin, S., Aydogan, C., Ozturk, N. (2016). Influence of Grafting on Heat Shock Proteins of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Plants under Heat Stress. European Biotechnology Congress, Journal of Biotechnology, Volume 231, S27, Mayıs 5-7, Riga/Latviya.
  5. Aydogan, C., Turhan, E. (2016). Tolerance and Productivity of Some Potato Cultivars to Long Term Salt Stress. VIIth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges “Innovative Researches for The Future of Agriculture and Rural Areas Development”, sf.27, Eylül 15-17, Bydogszcz/Polonya.
  6. Aydogan, C., Cir, M., Turhan, E. (2016). Changes in Some Physiological Properties And Proteins of Broad Bean in Response to Cadmium Stress. VIIth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges “Innovative Researches for The Future of Agriculture and Rural Areas Development”, sf. 26, Eylül 15-17, Bydgoszcz/ Polonya.
  7. Aydoğan, Ç., Akoğlu, A., Turhan, E. (2016). Bor Stresi Altındaki Taze Fasulye Bitkilerinde Peroksidaz İzoenzim ve Protein Değişimleri. Uluslararası Tarımda Bor Sempozyumu, sf. 85-86, Kasım 16-18, Ankara/ Türkiye.
  8. Aydogan, C.,Turhan, E., Harman, Y., Koca, E. (2017). Heat Stress Alleviation By Exogenous Ascorbic Acid Application: Changes İn Peroxidase İsoenzyme And Protein Patterns Of Common Bean Plants, European Biotechnology Congress, Journal of Biotechnology, Volume 256, S10, Mayıs 25-27, Dubrovnik/ Hırvatistan.
  9. Aydogan, C., Turhan, E., Demir, M., Goz, O. (2017). Role of Ascorbic Acid in Alleviating Cadmium Stress in Broad Bean. 2nd International Mediterranean Science And Engineering Congress (IMSEC 2017), sf. 1568, Ekim 25-27, Adana/ Turkey.
  10. Aydogan, C., Turhan, E. (2018) Influence of Exogenous Ascorbic Acid Application on Antioxidative Responses and Protein Profile of Green Bean to Salt Stress, European Biotechnology Congress, Journal of Biotechnology, Volume 280, S86, April 26-28, Atina/ Yunanistan.

5.4 Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

  1. Gülen, H., Cansev, A., Kesici, M., Atlar, S., Aydoğan, Ç. (2009). Düşük Sıcaklık Uygulamasının Çilek Bitkisindeki Bazı Fenotipik Özelliklere Etkisi, III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, sf. 233-239, Haziran 10-12, Kahramanmaraş.
  2. İpek, M., İpek, A., Günaydın, Ö., Aydoğan, Ç. (2010). Sarımsakta Farklı Gelişme Dönemlerinde Transkript Profilinin cDNA-AFLP Yöntemiyle Belirlenmesi, I. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, sf. 33, Ekim 26-29, Karaman.
  3. Turhan, E., Evrenosoğlu, Y., Baykul, A., Aydoğan, Ç. (2011). Bazı Çilek Çeşitlerinde Düşük Sıcaklığa Toleransın Belirlenmesi, Uluslararası Katılımlı I. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı Bildiriler Kitabı Cilt:1, sf. 893-897, Nisan 27-30, Eskişehir.
  4. Balabanlar, M., Aydoğan, Ç., Baykul, A., Turhan, E. (2011). Kadmiyumun Sakız Bakla Çeşidi Üzerinde Bazı Morfolojik ve Fizyolojik Etkileri, Uluslararası Katılımlı I. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı Özetler Kitabı, sf. 237, Nisan 27-30, Eskişehir.
  5. Turhan, E., Aydoğan, Ç. (2011). Bitkilerde Kadmiyum Toksisitesi, Uluslararası Katılımlı I. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı Bildiriler Kitabı Cilt:1, sf. 295-304, Nisan 27-30, Eskişehir.
  6. Turhan, E., Aydoğan, Ç., Akoğlu, A., Uzun, N. (2012). Sakız Bakla Çeşidinin Tuz Stresine Toleransının Belirlenmesi, 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiri Kitabı, sf. 349-352, Eylül 12-14, Konya.
  7. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2012). Bazı Taze Fasulye Genotiplerinin Su Basması Stresine Toleransları ve Geri Kazanım Kapasiteleri. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiri Kitabı, sf. 670-671, Eylül 12-14, Konya.
  8. Turhan, E., Aydoğan, Ç., Baykul, A., Akoğlu, A., Evrenosoğlu, Y. (2012). Aromas ve Diamente Çilek Çeşitlerinin Düşük Sıcaklıklara Toleranslarının Antioksidatif Enzimler Yönünden Araştırılması, IV: Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, sf. 105-113, Ekim 03-05, Antalya.
  9. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2013). Bazı Taze Fasulye Genotiplerinin Su Basması ve geri kazanım Koşullarındaki Tolerans Oranlarının Belirlenmesi, İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, Bildiriler, Cilt I, Bitkisel Üretim, sf.272-277, Ekim 2-4, Niğde.
  10. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2013). Yüksek Sıcaklık Uygulamasının Keklik Barbunya Çeşidinin Bazı Fizyolojik Özelliklerine Etkisi, İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, Bildiriler, Cilt I, Bitkisel Üretim, sf. 278-283, Ekim 2-4, Niğde.
  11. Aydoğan, Ç., Ergin, S., Öztürk, N., Turhan, E. (2015). Farklı Hıyar Çeşitlerinde Yüksek Sıcaklığın Hücre Membran Zararlanması ve Peroksidaz Aktivitesi Üzerine Etkisi. VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, sf.236, Ağustos 25-29, Çanakkale.
  12. Aydoğan, Ç., Ergin, S., Öztürk, N., Turhan, E. (2015). Yüksek Sıcaklığın Asma Kabak (Cucurbita pepo L.) Çeşidinde Antioksidan Enzimlere Etkisi. VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, sf. 236, Ağustos 25-29, Çanakkale.
  13. Ergin, S., Aydoğan, Ç., Öztürk, N., Turhan, E. (2015). Yüksek Sıcaklık Stresinin Hıyar (Cucumis sativus L.) Çeşitlerinde Fizyolojik Etkileri. I. Ulusal Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, sf. 33, Eylül 1-4, Erzurum.
  14. Ergin, S., Kesici, M., Aydoğan, Ç., Turhan, E., Gülen, H., Öztürk, N. (2015). Yüksek Sıcaklık Stresi Sırasında Çilek (Fragaria x ananassa Duch.) Bitkisinde Meydana Gelen Fizyolojik Değişimler. I. Ulusal Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, sf. 128, Eylül 1-4, Erzurum.
  15. Ergin, S., Aydoğan, Ç., Öztürk, N., Turhan, E. (2016). Yüksek Sıcaklık Stresi Koşullarında Karpuz Bitkisinde Protein Metabolizmasında Meydana Gelen Değişimler. I. Ulusal Tarımsal Biyoteknoloji Kongresi, sf. 8, Haziran 1-3, Samsun.
  16. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2016). Su Basması ve Geri Kazanım Koşullarının Taze Fasulye Genotiplerinde Dehidrin Proteinlerine Etkisi. I. Ulusal Tarımsal Biyoteknoloji Kongresi, sf.7, Haziran 1-3, Samsun.
  17. Aydoğan, C., Turhan, E., Ergin, S., Öztürk, N. (2016). Yüksek Sıcaklık Stresi Koşullarında Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisinde Peroksidaz İzoenzimi ve Protein Profillerinde Değişimler, II. Ulusal Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, sf. 128, 31 Ağustos-03Eylül, Mersin.
  18. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2018). Tuz Stresi ve Rhizoctonia solani Kühn. Kombinasyonunun Patateste Dehidrin Proteinlerine Etkisi. III. Uluslararası Katılımlı Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, sf.17, Eylül 26-29, Çanakkale.
  19. Aydoğan, Ç., Turhan, E. (2018). Bakla Bitkisinde Kadmiyum Zararının Askorbik Asit Uygulamaları ile Giderilmesi. III. Uluslararası Katılımlı Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, sf. 54, Çanakkale, Eylül 26-29, Çanakkale.

 

           5.5 Yazılan Ulusal/Uluslararası Kitaplar ve Kitaplardaki Bölümler

-

 

          5.6 Diğer Yayınlar

  1. Aydoğan, Ç. (2014). Flow Sitometri ve Şeker Pancarı Tohum Kalitesi. Tarım ve Yaşam, 38-42.

 

6)   PROJELER

  1. Kadmiyum Uygulamalarının Marul (Lactuca sativa L.) Bitkisinde Antioksidant, Karbonhidrat, Protein Metabolizması ve Kadmiyum Dağılımı Üzerine Etkileri - ESOGÜ BAP Projesi (Proje No: 200823023) (Yardımcı Araştırmacı) – 2008/2012.
  2. Yüksek Sıcaklık Stresinin Domates Bitkisinde Antioksidan ve Protein Metabolizmasına Etkileri - ESOGÜ BAP Projesi (Proje No: 201323006) (Yardımcı Araştırmacı) – 2013/ 2014.
  3. Çinko Uygulamasının Tuz Stresi Koşullarında Taze Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Bitkisinin Fizyolojik, Biyokimyasal ve Mineral Element İçeriği Üzerine Etkisi - ESOGÜ BAP Projesi (Proje No: 201323D15) (Yardımcı Araştırmacı) – 2013/2015.
  4. Çilek (Fragaria x ananassa) Bitkisinde Yüksek Sıcaklık Stresi Sırasında Sentezlenen Proteinlerin Belirlenmesi - ESOGÜ BAP Projesi (Proje No: 201323038) (Yardımcı Araştırmacı)- 2013/2016.
  5. Patates (Solanum tuberosum L) Çeşitlerinde Tuz Stresi ve Rhizoctonia solani Kühn İnteraksiyonunun Moleküler Düzeyde İncelenmesi, ESOGÜ BAP Projesi (Proje No: 201423A216) (Yardımcı Araştırmacı) – 2015/2018.

7) PATENTLER

-

8)   İDARİ GÖREVLER

-

9) BİLİMSEL KURULUŞLARA ÜYELİKLER

-

10) ÖDÜLLER ve BURSLAR

  1. “Erasmus-Lifelong Learning Programme” 01.04.2008- 30.09.2008. Rheinische Friedrich Wilhelms Universität Bonn, ARTS (Agricultural Science and Resource Management in the Tropics and Subtropics- Yüksek Lisanas Programı), Almanya.
  2. “Erasmus+ Programme- Training Programme” 01.04.2014- 30.06.2014. University of Technology and Life Sciences Department of Plant Genetics, Physiology and Biotechnology, Polonya.
  3. En iyi 2. Poster, VIIth International Scientific Symposium for young scientists, PhD students and students of Agriculture Colleges “Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development”, Bydgoszcz, 15–17 September 2016 University of Science and Technology, Polonya, 2016.
  4. “Erasmus+ Programme- Staff Mobility for Training” 08.10.2018- 12.10.2018. University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bükreş, Romanya.