TR | EN
Prof. Dr. Nihal KAYAN
Prof. Dr. Nihal KAYAN
  • Dahili Telefon: 0(222) 239 37 50/4816
  • E-Posta: email
  • Özgeçmiş: YÖK Akademik
  • Özgeçmiş: AVESİS Akademik
  • Orchid No: 0000-0001-7505-0959
  • Researher ID: AAG-7761-2020
  • Scopus ID: 21834482100
  • Araştırma Alanları: Yemeklik tane baklagiller, toprak işleme, tarla bitkilerinde mikroorganizmaların kullanımı

1) EĞİTİM

Derece

Bölüm/Anabilim Dalı

Üniversite

Yıl

Lisans

Tarla Bitkileri

Ankara Üniversitesi

Ziraat Fakültesi

1987-1991

Yüksek Lisans

Tarla Bitkileri

Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller

Ankara Üniversitesi

Fen Bilimleri Enstitüsü

1991-1994

Doktora

Tarla Bitkileri

Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller

Ankara Üniversitesi

Fen Bilimleri Enstitüsü

2001-2005

 

2 )  AKADEMİK ÜNVANLAR

Ünvan

Görev Yeri

Yıl

Arş. Gör.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2001-2005

Arş. Gör. Dr.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2005-2009

Dr. Öğr. Üyesi

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2009-2015

Doç. Dr.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2015-2023

Prof. Dr.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2023-

 

3) VERDİĞİ DERSLER

Yemeklik tane baklagiller, Tarla tarım Sistemleri, Tarımsal Ekoloji, Tarla Bitkileri, Kuru Tarım Sistemi, Tarla Bitkilerinde Mikroorganizma Kullanımı, İleri Yemeklik Tane Baklagil Islahı, Yemeklik Tane Baklagillerin Genetik ve Sitogenetiği

 

4)  YÖNETİLEN TEZLER

4.1 Yüksek Lisans Tezleri

  1. Farklı olgunlaşma süresine sahip fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim ögeleri üzerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  (Eda TOPAL -2019)
  2. Bazı bodur fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinin verim ve verimle ilgili özelliklerinin belirlenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Tolga İYİGÜN-2018).
  3. Farklı giberellik asit dozları ve uygulama zamanlarının nohutta (Cicer arietinum L.) verim ve verim ögeleri üzerine etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Nurgül ERGİN-2014)
  4. Bakteri aşılama ve azot uygulamasının nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Semih KAĞAN-2012).
  5. Eskişehir'de farklı ekim şekilleri ve herbisit uygulamalarının nohutta (Cicer arietinum L.)  verim ve verim ögelerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Yavuz KORKMAZ-2010).
  6. Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin Orta Anadolu koşullarına adaptasyonu.  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Yasin BIÇAKSIZ-2010).

4.2 Doktora Tezleri

 

       5)   YAYINLAR

5.1 Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

  1. Kayan, N., Kutlu, İ.,  Ayter, N.G. & Adak, M.S. (2017). Effects of different tillage, rotation systems and nitrogen levels on wheat yield in dry farming areas of Central Anatolia (Turkey).  Fresenius Environmental Bulletin, 26 (11),6346-6355.
  2. Kayan, N., Kutlu, İ., Ayter N.G. & Adak, M.S. (2017). Effects of different tillage systems and soil residual nitrogen on chickpea yield and yield components in rotation with wheat under dry farming areas. International Journal of Agriculture and Biology, 19 (3), 517-522.
  3. Kayan, N., Gulmezoglu, N. & Kaya, M.D. (2015). The optimum foliar zinc source and level for improving Zn content in seed of chickpea. Legume Research, 38 (6),  826-831.
  4. Kayan, N., Olgun, M., Kutlu, İ., Ayter N.G.& Gulmezoglu, N. (2014). Sulanan ve sulanmayan koşullarda yetiştirilen nohut (Cicer arietinum L.)’un gelişme seyrinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi- Journal of Agricultural Sciences,  20(4), 387-398. 
  5. Kagan, S. & Kayan, N. (2014). The influence of inoculation and nitrogen treatments on yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Legume  Research, 37 (4), 363-371. 
  6. Kayan, N. & Turhan, E. (2012).  The physiological effects of different irrigation times on chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Journal of Food, Agriculture and Environment, 10 (3-4), 506-510.
  7. Kayan, N. & Olgun, M. (2012). Evaluation of yield and some yield components in lentil (Lens culinaris Medik.). International Journal of Agriculture: Research and Review, 2 (6), 834-843.
  8. Kayan, N. & Adak, M.S. (2012). Associations of some characters with grain yield in chickpea (Cicer arietinum L.). Pakistan Journal of Botany,44 (1), 267-272.
  9. Gulmezoglu, N. & Kayan, N. (2011). Dry matter and nitrogen accumulation during      vegetative and grain filling of lentil (Lens culinaris Medic.) as affected by nitrogen rates.  Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39 (2), 196-202.
  10. Kayan, N. (2010). Response of lentil (Lens culinaris Medik.) to sowing date and timing of nitrogen application.  Journal of Food, Agriculture and Environment, 8 (2),   422-426.
  11. Kayan, N. (2008).  Variation for yield components in two winter sown lentil cultivars (Lens culinaris Medik.). Bulgarian Journal of Agricultural Science, 14 (5), 460-465.
  12. Adak,  M.S., Kayan, N., Güneş, A.,  İnal, A., Alpaslan, M., Çiçek N. & Güzelordu,T. (2007). Effect of harvest timing on yield and mineral nutritional value of kabuli type chickpea seeds. Journal of Plant Nutrition, 30 (9), 1397-1407.
  13. Kayan, N. & Adak, M.S. (2006). Effects of soil tillage and weed control methods on weed biomass and yield of lentil (Lens culinaris Medic.). Archives of Agronomy and Soil Science, 52 (6), 697-704.
  14. Kayan, N.& Adak, M.S. (2006). Effects of different soil tillage , weed control and phosphorus fertilization on weed biomass, protein and phosphorus content of chickpea (Cicer arietinum L.). Asian Journal of Plant Sciences, 5 (2),300-303.
  15. Kayan, N. & Adak, M.S. (2005). Effects of different soil tillage methods, weed control and phosphorus fertilizer doses on yield components in chickpea under Central Anatolian conditions. Pakistan Journal of Biological Sciences,8 (11), 1503-1506.

 

5.2 Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

  1. İyigün, T. & Kayan, N. (2019). Bazı fasulye genotiplerinin Eskişehir koşullarına uyum yetenekleri.      Akademik Ziraat Dergisi, 8 (2), 291-300.
  2. Kayan, N. (2012). Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan sulamanın bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (1), 40-47.
  3. Olgun, M., Kutlu, İ., Ayter, N.G., Budak Başçiftçi, Z. & Kayan, N. (2012).  Farklı silajlık mısır genotiplerinin Eskişehir koşullarında adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi.  Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (1),  93-97.
  4. Kayan, N. (2011). Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan sulamanın bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde fenolojik özellikler ve verime etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi,  20 (2), 24-32.
  5. Korkmaz, Y. & Kayan, N. (2010). Farklı ekim ve yabancı ot kontrol yöntemlerinin nohutta (Cicer arietinum) verim ve verim öğelerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (2), 157-162.
  6. Kayan, N. (2010).  Biyolojik azot fiksasyonu. Hasad dergisi, Yıl: 26, Sayı: 307, s.: 74-76.
  7. Kayan, N. (2005). Yemeklik tane baklagillerin beslenmemizdeki yeri. Gıda Bilimi ve Teknolojisi dergisi, Yıl:6, Sayı:27.
  8. Kayan, N. & Eser, D. (2001).  Bakla (Vicia faba L.) tohumlarına uygulanan farklı dozlarda gamma ışınlarının M3 generasyonunda verim ve verim ögeleri üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 10 (1-2), 43-49.

 

         5.3 Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında  (Proceedings) Basılan Bildiriler

 

  1. Kayan, N., Kutlu İ. & Ayter Arpacıoğlu, N.G. (2018).  The influence of different tillage, crop rotations and nitrpgen levels on plant height, biological and grain yield in wheat. International Conference “Agricultural for Life, Life for Agriculture”, 07-09 June 2018, Bucharest, p.: 82-91.
  2. Kayan, N., Kutlu, İ. & Ayter Arpacıoğlu, N.G. (2018). Efects of different tillage and soil residual nitrogen on chickpea yield under wheat-chickpea rotation system in Central Anatolia condition. I. İnternational Agricultural Science Congress, 09-12 May 2018, Van, p.:252.
  3. Adak, M.S., Biesantz, A., Şahin, N. & Kayan, N. (2004). Der einfluss von vorfrucht gegenüber brache sowie der bodenbe- arbeitung auf den bodenwassergehalt und die wasserverwertungs-effiziens des weizens im trockenfeldbau zentralanatoliens. Deutsch-Turkishche Agrarforschung 7. Symposium, vom 24 Marz-30 Marz 2003, Ankara, p.: 49-55.

5.4 Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

  1. Takıl, E. & Kayan, N. (2019).  Farklı sıra üzeri mesafelerinin mısır-fasulye karışık ekim sisteminde morfolojik özellikler ve verime etkisi”  Türkiye 13 Ulusal 1. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi, 01-04 Kasım 2019, Antalya.
  2. Adak, M.S., Kayan N. &  Benlioğlu B. (2015).  Yemeklik tane baklagiller üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s.: 387-400.
  3. Olgun, M. &  Kayan, N. (2013). Kuraklık zararının tahıllarda gelişim üzerine  etkisi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, 10-13 Eylül 2013, Konya, s.: 636-641.
  4. Kayan, N. & Gulmezoglu, N. (2013). Farklı ekim zamanı,  azot dozu  ve  azot uygulama zamanlarının mercimekte (Lens culinaris Medik.) verim ve ptotein oranına etkisi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, 10-13 Eylül 2013, Konya, s.: 977-982.
  5.  Kayan, N., Ayter, N.G., Kutlu, İ. & Olgun, M. (2013). Farklı hasat zamanlarının fasülye (Phaseolus vulgaris  L.) çeşitlerinde tohum özelliklerine etkisi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, 10-13 Eylül 2013, Konya, s.: 1015-1019.
  6. Bıçaksız, Y. & Kayan, N. (2011).  Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin Orta Anadolu koşullarına adaptasyonu. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, 27-30 Nisan 2011, Eskişehir, s.: 2231-2238.
  7. Adak, M.S., Güler M. &  Kayan, N. (2010).  Yemeklik baklagillerin üretimini artırma olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s.: 329-341
  8. Kayan, N. (2009). Eskişehir koşullarında farklı ekim zamanlarının mercimek (Lens culinaris Medik.) çeşitlerinde verim ögelerine etkileri. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, s.: 717-720.
  9. Kayan, N., Sönmez, K., Çelik, G. & Turhan, E. (2009). Bazı bakla (Vicia faba L.) çeşitlerinin fide döneminde tuzluluğa tolerans düzeylerinin belirlenmesi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, s.: 707-711.
  10. Kayan, N. (2008). Çinko uygulamasının Orta Anadolu koşullarında buğday verimi üzerine etkisi. Ülkesel Tahıl Sempozyumu, 2-5 Haziran 2008, Konya, s.: 632-636.
  11. Tolay, İ., Budak, Z., Kayan, N. & Aytaç, Z. (2006). Türkiye’de yemeklik tane baklagillerin üretimi ve ticareti. VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 13-15 Eylül 2006, Antalya,s: 331-339.
  12. Kayan, N., Yıldız, M. & Özgen, M. (2005).  Mercimekte ( Lens culinaris Medic.) in vitro koşullarda çimlenme durgunluğunun (dormansinin) giderilmesi ve fide gelişimi. XIV. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, 31 Ağustos-2 Eylül 2005, Eskişehir, s.: 348-351.
  13. Adak, M.S.,  Kayan, N. & Şahin, N. (2003).  Kuru tarım koşullarında uygulanan toprak işleme ve ekim yöntemlerinin toprak nemine etkileri. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim 2003, Diyarbakır, s.: 121-125.

 

  1. Yazılan Ulusal/Uluslararası Kitaplar ve Kitaplardaki Bölümler

 

  1. Diğer Yayınlar

 

6)   PROJELER

  1. Fosforlu gübre ve farklı bakteri uygulamalarının fasulye'nin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve besin elementi içeriğine etkilerinin araştırılması. ESOGÜ BAB (Yürütücü)-2017/ devam ediyor.
  2. Eskişehir koşullarında farklı toprak işleme, ekim nöbeti sistemleri ve azotlu gübrelemenin verim ve azot alımı üzerine etkileri. ESOGÜ BAB (Yürütücü)-2011/2015
  3. Farklı ekim zamanları, azot dozları ve azot dozu uygulama zamanlarının mercimekte verime, protein oranına ve pişme süresine etkisi. ESOGÜ BAP (Yürütücü)- 2006/2009. 

7) PATENTLER

8)   İDARİ GÖREVLER

  1. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı (2013-Ekim 2018)
  2. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkan Yardımcılığı (2010-2013)

 

9) BİLİMSEL KURULUŞLARA ÜYELİKLER

 

10) ÖDÜLLER ve BURSLAR